• Výtvarná súťaž  „Môj knižný hrdina“
          • Výtvarná súťaž „Môj knižný hrdina“

            4. 6. 2021

            Eva Buštová, učiteľka

            V každej knižke sa nájde postava, ktorú treba obdivovať, niečo nás naučí, dáva nádej, ukazuje správnu cestu. Postavy nás menia rovnako ako samotné knihy. Vedia nás naučiť dobrému aj zlému, veriť v dobro, spravodlivosť, v šťastné konce a rozvíjať fantáziu. Správny knižný hrdina nás prinúti usmiať sa, popremýšľať, dá nám niečo nové do nášho života...

            Knižnica Jána Henkela v Levoči ešte v roku 2020 vyhlásila výtvarnú súťaž „Môj knižný hrdina“. Súťaž prebiehala v rôznych vekových kategóriach a do jednej z nich, pre deti od 13 do 15 rokov, sa zapojili aj žiaci našej školy. Miroslav Kováč, žiak 4.V triedy obsadil v tejto kategórii pekné tretie miesto. Jeho knižným hrdinom bola Maruška z rozprávky Soľ nad Zlato. Z diplomu a pekných vecných cien mal veľkú radosť.

        • Deň detí
          • Deň detí

            2. 6. 2021

            Triedne učiteľky: Cihová, Popadičová, Kovalčíková, Tatarková

            Oslavy a sviatky majú radi najmä deti. Aj v našej škole si deti svoj deň dostatočne užili. Šantenie, radosť a smiech sa ozýval celou školou. Po dni plnom aktivít sme naplnili prázdne brušká chutnou pizzou a zmrzlinou. Prajeme všetkým deťom nielen v tento deň, ale aj po všetky dni, aby mali šťastné, spokojné detstvo a  boli milovaní. Najväčšou odmenou pre učiteľa je spokojná a usmiata tvár každého  žiaka.

          • Stromy a zvieratká na jar

            28. 5. 2021

            Popadičová M., učiteľka

            Príroda okolo nás krásne zakvitla, vôňu kvetov a stromov cítiť široko - ďaleko. Práve takéto obdobie priam láka k projektovému vyučovaniu v prírode, žiak sa učí cez vlastnú skúsenosť, spája súvislosti, zapája všetky zmysly, pri vyučovaní uplatňujeme medzipredmetové vzťahy jednoduchým spôsobom v konkrétnych reálnych situáciách. Práve u žiakov s autizmom je tento prístup veľmi potrebný a dôležitý. Žiaci lepšie chápu a dokážu lepšie reagovať aj v každodenných situáciách. O tom, že takýto spôsob výučby sa žiakom veľmi páči svedčia aj šťastné tváre a usmiate očká.

          • Ako psíček s mačičkou umývali dlážku

            26. 5. 2021

            Mária Kedžuchová a Silvia Jasečková

            Rozprávky o psíčkovi a mačičke od Jozefa Čapka patria medzi klasické diela detskej literatúry. Kto by nepoznal príbehy o tom, ako psíček s mačičkou robili tortu, alebo ako mačička psíčkovi zašívala nohavice? My sme si prečítali príbeh o tom, ako psíček s mačičkou umývali dlážku. Aby táto rozprávka neostala iba na papieri, psíček s mačičkou vyskočili z čítanky a navštívili našu triedu. Na chvíľu sa naša trieda stala divadelným pódiom pre žiakov. Všetci sme mali z toho veľkú radosť a obohatili sme sa o veľa pekných zážitkov.

          • Májové popoludnie

            24. 5. 2021

            Mgr. Zuzana Matalíková, vychovávateľka 2.SI výchovnej skupiny

            Tohto roku je mesiac máj skúpy na teplé slnečné dni. Nám, dievčatám zo školského internátu, sa podarilo jeden takýto deň stráviť v prírode. Užiť si slnečné lúče, aj trochu vetra. Vyšantiť sa na rozkvitnutej lúke a načerpať silu a energiu na splnenie si  ďalších školských povinností.

        • Návšteva mestskej knižnice
          • Návšteva mestskej knižnice

            17. 5. 2021

            Mgr. Vladimíra Tatarková - učiteľka

            Dňa 13.5.2021 žiaci 5. A a 6. A triedy navštívili Knižnicu Jána Henkela v Levoči. S postupným uvoľňovaním opatrení prichádza aj „učenie mimo školy“, kedy si práve naši žiaci s autizmom môžu rozvíjať svoje sociálne a komunikačné zručnosti.

            Návšteva bola príjemná, žiaci si v tichom prostredí knižnice mohli prezrieť knihy rôznych tém, ktoré ich zaujímajú, až fascinujú. Patryka zvieratá, Samka časopisy, Vilka aj náročnejšia angličtina, Damiána rozprávkové postavy a Denis bol náš  najhorlivejší čitateľ, ktorý dychtivo objavoval krásu a históriu Levoče.

            Návšteva má podnetiť aj rodičov našich žiakov k tomu, aby možno prekonali bariéry autizmu a prihlásili svoje deti do knižnice, aby im takto podsunuli možnosť trávenia voľného času, ktorý je u takýchto detí dosť náročné skoordinovať a nájsť im zmysluplnú a vhodnú aktivitu.

        • Rozkvitnutá lúka s veselým potôčikom
          • Rozkvitnutá lúka s veselým potôčikom

            17. 5. 2021

            Učiteľka Jozefčáková L.  pedaogická asistentka uč. Holotňáková K.

            Mesiac máj je najkrajší mesiac roka. Zakvitnú stromy, kvety na lúkach i v záhradách. Pozrieť  všetku tú krásu z blízka sme sa vybrali aj my škôlkari. Obdivovali sme krásu kvitnúcich kvetov, pozorovali život pri potoku a počúvali spev vtákov. Zahrali sme sa na lúke posiatej hlávkami púpav a zaspievali si jarnú pieseň. Krásne počasie umocňovalo  náš nádherný zážitok. Svedčia o tom aj naše fotografie.

          • Deň matiek

            7. 5. 2021

            Druhá májová nedeľa je sviatkom pre všetky mamy,  mamky, mamičky a staré mamy na celom svete.

            Tento deň je príležitosťou poďakovať sa im za vrelú lásku, nehu a starostlivosť, ktorou zahrňujú svoje deti, za opateru, nekonečnú trpezlivosť a obetavosť.  Naši malí prváci z autistickej triedy chceli svoje mamky tiež potešiť a obdarovať. Usilovne kreslili, strihali, lepili a svoje darčeky s veľkou láskou pripravovali.

                     Drahé naši mamičky, nech Vám tento deň prinesie toľko šťastia a radosti, koľko lásky rozdávate svojim deťom po celý čas.

            Mami, ďakujem, že si......

            Učiteľka M. Cihová

        • Vychádzka s prekvapením
          • Vychádzka s prekvapením

            23. 4. 2021

            Zážitkové učenie je  jedna z najúčinnejších metód učenia sa. Počas vychádzky našim mestom sa deti učia ako sa majú správať, oboznamujú sa s dopravnými prostriedkami a zároveň sa učia bezpečnosti v premávke. Ale dnešok mal nie len edukačný charakter, ale aj radostný. Na naše veľké prekvapenie sme počas vychádzky stretli hudobnú dvojicu PACI PAC. Žiaľ, kvôli pandemickej situácii nám nebolo umožnené vyfotiť sa spolu s nimi, ale iba z väčšej vzdialenosti. Aj napriek tomu by sme sa im touto cestou chceli veľmi pekne poďakovať, deti boli nadšené.

            učiteľka Petronela Vašková

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

            22. 4. 2021

            Vesmír je celý svet a všetko vôkol neho. Sú to všetky hviezdy a planéty. Deň Zeme si pripomíname 22. apríla. Pri tejto príležitosti sme si spolu s deťmi užili kopec zábavy a dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácii o tom ako vesmír funguje a že jedinou planétou, na ktorej sa nachádza život, je planéta Zem. Táto modrozelená planéta je naším domovom. Zem plná stromov, rastlín, kvetov je rajom nie len pre živočíchov, ale aj oázou pre všetkých ľudí. Pri aktivite sme využili pomôcku Funtronic – interaktívnu podlahu, ktorá podporuje vzdelávanie a hravou formou aktívne zapája všetky deti do výchovno-vzdelávacieho procesu. 

            Učiteľka Petronela Vašková

        • Funtronic
          • Funtronic

            13. 4. 2021

            T. Galajdová - učiteľka

            Pri príležitosti svetového dňa povedomia o autizme naša škola zakúpila do triedy špeciálnej základnej školy pre deti s autizmom a do špeciálnej materskej školy interaktívnu podlahu Funtronic.  Chceli by sme sa v mene detí a žiakov poďakovať za túto novú formu učenia a pohybu, ktorú si  veľmi obľúbili. Funtronic našim deťom uľahčí vzdelávanie, učenie premení na hru. Umožní im zábavnými, pohybovými, interaktívnymi a didaktickými hrami rozvíjať pozornosť, koordináciu, logické myslenie, postreh, pohyblivosť, trpezlivosť a vnímanie. 

          • Čítame inak

            12. 4. 2021

            Marec je mesiac knihy. My, prváci, už poznáme skoro všetky písmená. Spájame slabiky do slov, slová do viet a pomaly čítame už  aj celé texty a články. Celkom nám to ide, ale máme problém porozumieť tomu ,čo čítame. Sme autisti.  Niektoré situácie, predmety a veci si nevieme predstaviť, tak to vnímame inak. Musíme všetko vidieť, vyskúšať, ohmatať či ovoňať. Napriek tomu, že knižnice sú zatvorené, celý tento mesiac nám spoločnosť robila kniha Rozprávky o psíčkovi a mačičke. Každý týždeň sme si prečítali jednu  rozprávku z tejto super knihy a na pomoc nám prišli naši kamaráti psíček a mačička. Ukázali nám, ako umývajú dlážku, pečú tortu, zašívajú gaťky psíčkovi, aj ako hrajú divadlo. My sme sa tiež nedali zahanbiť a ukázali, akí sme šikovní. Naše hodiny čítania boli veľmi zaujímavé, pestré, osožné. Určite  budeme v tom pokračovať  a snažiť sa obohatiť svoj život o nové poznatky a zážitky.

            Tobias, Daniel, Filip a Matúš.

          • Oznam

            9. 4. 2021

            Vážení rodičia, zákonní zástupcovia detí /žiakov,

            týmto Vám oznamujem, že v súvislosti s pandemickou situáciou

            v ŠKD JVI nariadil RÚVZ so sídlom v Poprade SR zamestnancom

            Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej

            plniť karanténne opatrenia od 09.04.2021 do 23.04.2021.

            Z uvedeného dôvodu bude prerušená prevádzka v školskom klube detí.

             

            Riaditeľka školy

            PaedDr. Monika Husková

          • O Z N A M

            31. 3. 2021

            V stredu 31. marca 2021 bude vyučovanie ako v piatok.

             Od štvrtka 1. apríla 2021 do utorka 6. apríla 2021

            majú žiaci veľkonočné prázdniny.

            V stredu 7. apríla 2021 bude vyučovanie podľa rozvrhu.

            Pohotovostná služba v utorok 6. apríla 2021 bude.

            PaedDr. Monika Husková

            riaditeľka SŠJVI

          • 2. apríl – Svetový deň povedomia o autizme

            31. 3. 2021

            Osveta autizmu, pomoc samotným autistom a ich rodinám – to je každoročne 2. apríl. Po celom svete sa koná množstvo osvetových projektov s rovnakým cieľom a to pomôcť autistom. Modrá farba sa stala symbolom autizmu, komunikácie, preto po celom svete i na Slovensku sa ľudia oblečú do modrého, ako symbol podpory. Taktiež známe objekty v mestách po celom svete budú vysvietené namodro. V našom meste Levoča to bude Košická brána i balkón radnice. Oblečme si teda 2. apríla modré tričko, či mikinu na znak podpory deťom s touto neľahkou vývinovou poruchou. Práve oni nás učia pokore a trpezlivosti, ukazujú nám veci, na ktoré často zabúdame...

            Mgr. Vladimíra Tatarková

          • OZNAM

            5. 3. 2021

            Vážení rodičia/zákonní zástupcovia žiakov/detí

            spojenej školy

            Riaditeľka Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej,

            Kláštorská 24/a v Levoči Vám oznamuje,

            že vyučovanie žiakov spojenej školy

            od 08.03.2021

            bude prebiehať prezenčnou formou.

            Školský internát je riadne v prevádzke,

            pohotovostná služba bude v nedeľu 07.03.2021.

             

            PaedDr. Monika Husková

            riaditeľka SŠJVI

          • Trieda ŠMŠ pre deti s autizmom

            4. 3. 2021

            ,,Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil v materskej škole“  Robert Fulghum

            Aj naše deti ŠMŠ v triede pre deti s autizmom všestranne rozvíjame. K deťom pristupujeme individuálne, rozvíjame sociálne zručnosti, intenzívnu interakciu, pravidelnými logopedickými intervenciami rozvíjame komunikáciu. Pre porozumenie využívame výmenný obrázkový komunikačný systém. Arteterapiou vytvárame priestor pre sebarealizáciu detí vo výtvarných a pracovných činnostiach. Cvičením rozvíjame hrubú motoriku, koordináciu, obratnosť a vytrvalosť. Relaxovaním v multisenzorickej miestnosti  stimulujeme zmyslové vnímanie u detí. Muzikoterapiou, spevom a tancom vytvárame priestor pre osobnostný rast, zrenie, veselé zážitky a radosť.

            učiteľka T. Galajdová

          • Kŕmenie vtáčikov

            2. 3. 2021

            Mgr. Vladimíra Tatarková

            Dňa 25.2.2021 si žiaci 5.A a 6.A triedy spestrili jarnú školu výrobou kŕmiva pre vtáčiky. Každý žiak si doniesol potrebný materiál a s menšou či väčšou pomocou zhotovil svoju rolku s krmivom, ktoré sme na ďalší deň po uschnutí vešali na okolité stromy. Žiakom sa aktivita v škole i v prírode veľmi páčila a veríme, že vtáčiky sa nám na jar odvďačia ich spevom.

             

  • Spojená škola Jána Vojtaššáka internátna 2021